12 Ekim 2012 Cuma

Pop Up Flaş ve Onu Kullanamamak


POP-UP FLAŞ ve onu KULLANAMAMAK

‘ Fotoğraf makinenizin açılır flaşı (pop-up flash) ile bir fotoğraf çektiyseniz, açılır flaşı özellikler listesine dahil eden fotoğraf makinesi üreticilerinin nasıl olup da hala yüzümüze bakabildiklerini merak ediyor olmalısınız.”Açılır flaş” terimi, bence çok güçlü bir pazarlama ifadesi, halbuki “çirkinleştirici” çok daha orijinal daha betimleyici ve daha doğru bir tabir olurdu. ‘ bu sözler fotoğrafçılık ve Adobe Photoshop alanında usta olan Scott Kelby tarafından söylenmiş ve “Dijital fotoğrafçının el kitabı 2.cilt” kitabında yer almıştır.
Peki neden pop up flaş bu kadar kullanışsız? Tabi ki direk olarak yüze patladığı için. Amatörce çekilen şipşak vesikalık fotoğraflarda bu örneğe rastlayabilirsiniz. Işığın küçük bir noktadan direk olarak insanın yüzüne veya cisme patlaması fotoğrafınızı mahvetmekten başka bir şey değildir. Yazar Scott Kelby’e göre üreticilerin pop-up flaşı makinalara koymalarının tek sebebi bu flaşın ne kadar kullanışsız ve berbat olduğunu görmemizi sağlayıp harici/bağımsız flaş almaya teşvik etmekten başka bir şey değil. Aslında bir çoğumuz da Scott Kelby gibi düşünüyoruzdur.

Fotoğrafçılığa yeni başlayan arkadaşlar kesinlikle bu flaş ile fotoğraf çektiklerinde kendilerinde sorun aramasınlar,sadece pop-up flaşı kullanmaktan vazgeçsinler. Çünkü flaşın DSLR üzerinde konumlandırıldığı yer de yanlış. Objektifin tam üzerinde. Yani mesafe yok. Scott Kelby’nin dediği gibi “bir maden işçisinin kaskında yer alan aydınlatma feneri gibi”. Bu durum aynı zamanda gözlerin kırmızı çıkmasını da size garanti eder. Demem o ki pop-up flaş değil harici flaş kullanın veya bütçeniz harici flaş almaya yetersizse pop-up flaşınızı “Rear Sync”* modunda ya da pop-up flaşlara uygun difüzör ile kullanın.

*Rear Sync modunda : Cismin veya kişinin fotoğrafı çekilirken flaşın arkayı aydınlatmasını sağlarsınız. Bu durumda zemin siyah değil olduğu gibi çekilir. Tabi bu modda makinanın titrememesini sağlayın. Çünkü flaş fotoğraf çekildikten sonra yanar.

Ayrıntılı bilgiler için : “Dijital Fotoğrafçının el kitabı 2. Cilt” – Scott Kelby



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder